Άλλα Προβλήματα Ψυχικής Υγείας

Α. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΣΕΩΝ

Συχνά οι άνθρωποι δυσφορούν στις σχέσεις τους (συντροφικές, οικογενειακές, γονεϊκές, φιλικές κτλ) και αναζητούν βοήθεια για να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα σε αυτές. Συνήθη προβλήματα είναι η απουσία αποτελεσματικής επικοινωνίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η απιστία, η φθορά της σχέσης κ.α.

Β. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΗΣ

Κάθε άνθρωπος βιώνει κάποια στιγμή στη ζωή του έντονες, στρεσογόνες καταστάσεις. Ορισμένες τις αντιμετωπίζει ενώ κάποιες άλλες είτε τις αποφεύγει είτε αγνοεί τις συνέπειές τους. Γι’ αυτό και η υποστήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, μια μετακόμιση, μια ασθένεια, μια εγκυμοσύνη κ.α.

Γ. ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

 Εξαιρετικά συχνό φαινόμενο αποτελεί η διαρκής δυσκολία αρκετών ανθρώπων να χάσουν βάρος αλλά και να το διατηρήσουν. Επαναλαμβανόμενες άκαρπες προσπάθειες για δίαιτα καθώς και συνεχείς επισκέψεις σε διαιτολόγους ίσως να αποτελούν ενδείξεις ότι υπάρχει μια ψυχολογική δυσκολία.  Μπορεί λοιπόν να τρώμε για να αισθανθούμε καλύτερα, για να ηρεμήσουμε ή γιατί ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το φαγητό δε μας βοηθάει να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη διαχείριση των σκέψεων και των συναισθημάτων που συνδέονται με την κατανάλωση φαγητού αλλά και που μπλοκάρουν την απώλεια βάρους.

Δ. ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Μερίδα ανθρώπων ενδιαφέρεται να διερευνήσει την προσωπικότητά του, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του, να διορθώσει δυσλειτουργικές πτυχές, να αναπτυχθεί προς εναλλακτικές, λειτουργικότερες κατευθύνσεις και να βελτιώσει συνολικά την ποιότητα της ζωής του.

Ε. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΟΙΚΕΙΩΝ

Άτομα που χρειάζονται συμβουλευτική προκειμένου να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερα οικεία τους πρόσωπα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα (πχ χρόνια ασθένεια, ατύχημα κτλ). Όταν συμβεί ένα απροσδόκητο αρνητικό γεγονός κλονίζεται όλο το οικογενειακό και κοινωνικό σύστημα. Πολλές φορές οι άνθρωποι αισθανόμαστε ανήμποροι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε ένα οικείο πρόσωπο που έχει νοσήσει ή που αντιμετωπίζει κάτι σημαντικό και ψυχοφθόρο για εκείνο.

Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία αλλά και τη διάθεση τόσο να ακούσουμε τον τρόπο που βιώνετε μια τέτοια δυσκολία όσο και να σας καθοδηγήσουμε προκειμένου να ανακουφιστεί όσο γίνεται το οικείο σας πρόσωπο, αλλά να αποφορτιστείτε κι εσείς οι ίδιοι.